HockeyNews
PLUS

Nygård om NHL: ”Pratat med två, tre klubbar”

(5521) Joakim Nygård
Bildbyrån

Publicerad: 12 december 2018

FacebookXWhatsApp

Joakim Nygård valde att tacka nej till Tre Kronor för att i stället vila upp sig. I en intervju med HockeyNews.se berättar han om beslutet, lagets säsong samt NHL-intresset. 

– Jag har pratat med två, tre NHL-klubbar den här säsongen, säger Nygård till HockeyNews.se.

Presenteras i samarbete med ATG

Färjestad har gått som tåget den senaste tiden och radat upp segrar. Värmlänningarna har tagit fem raka segrar inför uppehållet, trots att skadelistan varit lång de senaste månaderna,

– Vi har haft mycket folk borta, men ändå tagit segrarna. Det tyder på en bred trupp och juniorer som kan komma upp och göra det bra. Vi sliter hårt för varandra och alla täcker skott och krigar för varje meter där ute. Härligt att veta att vi har en sådan grupp, om jobbar tillsammans. Sedan har vi en målvakt (Markus Svensson) som stått på huvudet på slutet. Han har vunnit några matcher åt oss, säger Joakim Nygård, 25.

Han är en av spelarna som har fått spela mycket när laget haft skador. Nygård snittar nästan 18 minuters istid per match, vilket är näst mest av lagets forwards. Bara Linus Johansson spelar mer.

– Uppehållet kommer lägligt för oss. Som sagt vi har haft många borta och fått gå hårt på vissa spelare. Det kommer lägligt för oss med lite vila och ladda om batterierna. Det är skönt, säger Nygård.

Egentligen skulle Nygård spela med Tre Kronor i veckan. Han var uttagen till Channel One Cup, men valde att tacka nej.

– Jag kände att jag inte skulle göra mig själv rättvisa genom att åka. Då ska man inte åka heller. Jag behöver få vila lite. Jag känner att min kropp behöver det. Det fick bli så, säger Nygård.

Vad sa landslagsledningen?

– De förstod mig. Det är skönt att höra. Jag ska försöka komma tillbaka starkare och hoppas på att bli uttagen igen.

Var det givet att inte åka, eller var det något som växte fram?

– Det växte fram lite. Till slut kände jag att jag behövde den här vilan. Vi har en halv säsong kvar att spela. Då fick det bli så. Det var inget lätt beslut att ta, men man ska lyssna på kroppen, säger Färjestadsforwarden.

Nygård spelade Karjalaturneringen tidigare i höstas och noterades för en assist på tre matcher.

– Jag tycker att det gick rätt bra. Jag växte in i det. Ju längre turneringen led desto bättre gick det. Det var första gången jag mötte så tufft motstånd. Tidigare har jag bara varit med på för-VM, mot Norge, Slovakien, inte lika tufft motstånd. Det var lärorikt, nyttigt och väldigt kul. Jag är rätt nöjd, men känner att jag har mer att ge, säger Nygård.

25-åringen har spelat i Färjestad sedan 2011, och hans nuvarande kontrakt går ut efter den här säsongen. Färjestad har erbjudit honom ett nytt kontrakt, men Nygård tänker inte ta något beslut kring sin framtid än.

– Vi får se hur det blir. Jag har ingen brådska, utan vi får se hur det blir helt enkelt, säger han.

Redan efter den förra säsongen snackades det NHL för Färjestadsforwarden, men till slut valde han att stanna i SHL. Att NHL är hans förstaval till nästa säsong är det inget snack om.

– Ja, skulle jag få chansen är det klart man vill ta den.

Har du varit i kontakt med några NHL-klubbar?

– Jag pratat några stycken, säger han

Hur många?

– Det är väl två, tre stycken som jag pratat med under den här säsongen. Vi har suttit ner och pratat. De säger vad de har att komma med för mg och vad det skulle innebära om jag valde dem. Men det är inget konkret, utan de pratar med spelare och sedan tar de beslut senare i sommar om vilka spelare de vill ha, säger Nygård.

Förra säsongen var hans poängmässigt bästa i SHL då han svarade för 34 poäng på 52 matcher. I år står han noterad för elva poäng på 24 matcher, och han inte är inte helt nöjd med sin insats så här långt.

– Lite upp och ner tycker jag. Jag började rätt bra, men rent produktionsmässigt har det gått lite tyngre nu på slutet. Jag spelar ändå okej tycker jag. Jag får mycket förtroende i boxplay. Defensiven är jag nöjd med, men framåt vill jag producera mer såklart, säger Nygård.

Även om poängen inte trillar in som i fjol är det inget som bekymrar honom särskilt mycket.

– Det är som för de flesta, man försöker att inte tänka på det utan jag försöker jobba på. Så länge men skapar kommer det att lossna till slut. Jag är inte orolig, utan det är bara att kriga på. Så länge vi vinner har jag inga problem med det, säger Nygård.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)